jueves, 4 de septiembre de 2008

Cosa fea

Copio calentito desde mi bandeja de entrada lo que muchos ya sabíais:


Actualment s'està negociant l'aplicació de prohibicions i restriccions potencialment BRUTALS a la major part de les zones d'escalada de Lleida.
Actualmente se está negociando la aplicación de prohibiciones y restricciones potencialmente brutales en la mayor parte de las zonas de escalada de Lleida.

http://www.onaclimb.com/download/mallpt.pdf

Parets que coneixem tots:
Paredes que conocemos todos:

- Paret de les Bruixes
- Montroig i St Llorenç
- Vilanova, roca alta i roca dels arcs
- Terradets, Peladet, Regina
- Montrebei, paret de Catalunya
- Serra d'Àger


Ens afecta a tots: clàssics, esportius, artifo.
Nos afecta a todos: escaladores clásicos, deportivos, de artifo...


O ens comencem a moure i apretem allí on calgui, o ens fotran pel cul com sempre ha passat.
I el millor moment de moure'ns és abans que la normativa esdevingui definitiva.
O nos movemos ya, o nos darán por culo como siempre suele suceder.
El mejor momento para reaccionar es ahora, antes de que la normativa se publique y resulte inamovible.

No val a badar.
Debemos reaccionar ya !


31 comentarios:

Fernando dijo...

H Marieta.

Tengo un "amigo" que estaba de excursión, en lo que podríamos denominar cañón o gran riera, por una zona desértica de los U.S.A. y con un tiempo espléndido. De pronto la riera se empezó a llenar de agua, el caudal empezó a subir y tuvieron que salir por patas. Había descargado una gran tormenta en otra zona del país, sin que se dieran ni cuenta de ello, y en ese momento les llegaba el resultado.
Aquí lo mismo.
Descargo una tormenta en la C.E.E. (Xarxa Natura 2000);
los organismos "responsables" por lo visto miraron para otro lado, tanto los que tenían que aplicarla como los que teóricamente deben hablar por nosotros hasta que se acabo un plazo de tiempo y entonces aprisa y corriendo; y nosotros como colectivo anarco-posesivo ni nos enteramos de nada hasta que no pudimos escalar.
La solución difícil y muy complicada. No sólo pasa por organizarse, sino también por aportar recursos para que otras voces expertas en los temas que no dominamos hablen por nosotros o nos den argumentos. Eso no es gratis, of course.

Una respuesta emocional es un buen inicio, pero no suficiente. Hay que ir con pies y cabeza.

Salu2

Anónimo dijo...

Per mi son una colla de fantasmes els qui publiquen una llei així...Van d'ecologistes, de verds, i l'únic que se'ls ocurreix fer és prohibir l'escalada, perquè diuen que atentem contra les aus...
en canvi, de la caça, no en diuen res.
Jo proposaria fer un colectiu, unir forces, i signatures, com el que es va fer pel tema "salvem montserrat "...
Donar-nos a conèixer, cada dia som mes gent els que escalem, ja no som 4 fumetes penjats...
salut
brad pit

Marieta dijo...

Sí...estic d'acord amb els 2, no és un tema fàcil i a sobre ens prenen el pèl.
A mi també em fot que es prenguin aquestes accions tan populars (i barates i, pel que es veu, poc problemàtiques) que agraden al gran públic. Què bé que queda pendre mesures per "preservar" la natura. Però de debó saben el què es fan/diuen????

Polpetit dijo...

Bones!

Com a mínim per internet, hi ha un petit col·lectiu que es pot començar a moure, estudiar el que es pot fer, i el que no, i prendre les decisions adecuades...

Molts de vosaltres esteu al B2EC...

Es podría començar per aquí?!?

Polpetit

TRanki dijo...

Hola.

per una part com diu en FERNANDO ( l'exemple és CLAVAT), es tracta de un tema que és una reacció tardana al PURO que la Comunitat ha fotut al departament oficial enqüestió per no aplicar unes normes mínimes, i gastar-se les subvencions.

Per altra part, realment, hi ha algú de nosltres que consideri que POTSER ( només potser eh?), estem realitzant una activitat que SI que a major escala ( no com abans que ern 4 fumetes), esta afectant a la població d'aus i rapinyaires dels sectors on s'escala? és una crida a que reflexionem...que ELS CAÇADORS o els MOTEROS facin mal no vol dir que nosaltres també n'haguem de fer no?

Un company que no anomeno, però que domina el tema, diu que en aquets casos si no tires D?ADVOCATS ho tens clar...i sinó que els ho diguin als de la MAT ( ajuntaments inclosos).

No sé, millor emigrar a mallorca, allà entre alemanys, peperos i il.luminats el tema psico sí que encara és bastant anarquista...( es broma...)

Esteve Casas dijo...

Jo crec que el primer que s'hauria de fer es anar a Lleida, C/Ronda de Sant Martí, 2-6 a veure al Sr. Marc Gálvez i aconsellar-li que com a Tècnic de fauna que treballa per la Generalitat, el que hauria de fer es distreure’s d'una altre manera.

Estic tip de veure la proliferació de FAUNA com aquesta que viuen dels impostos que estem pagant sense aportar cap valor afegit.

Simplificant em pregunto: Si aquest individu no ens deleités amb la seva existència qui el trobaria a faltar professionalment?

*Afavoreix a la creació de riquesa econòmica del país? --> En absolut. Encara diria més, com més d’aquests, més baixaria.

*Afavoreix a la creació de riquesa cultural del país? --> En la seva vida professional no. I crec que el seu escrit no te valor literari

Afavoreix a la I+D --> Dubto que hagi anat a fer cap treball de camp per investigar una mica in situ els llocs dels que parla, i si ho ha fet tampoc haurà passat a desenvolupar una teoria que no sigui l’aplicació del NO A TOT.

Les arques de la generalitat --> Es veurien afavorides per la seva no existència.

*La fauna i la flora --> Aquests si que el trobarien a faltar. Jo crec que els gira-sols no girarien més i que els animals deixarien de menjar.

Crec que hi hauria molts altres col•lectius que difícilment es poden sentir relaxats en la relació arbitraria i subjectiva anterior.

No tot pot englobarse dins un context com el que presento: per exemple esportistes d’elit son gent molt sacrificada i amb voluntat que fan una feina igual o més complicada que moltes altres activitats més directament productives.

Això si, després el Mr Fauna surt amb frases com: "Els escaladors escullen preferentment àrees molt inaccessibles, precisament allà on els rapinyaires han anat quedant restringits al llarg dels anys fugint de la pressió humana"

Doncs Mr Fauna, perquè enlloc d'anar a buscar l’últim col•lectiu que toca les pilotes a aquestes aus, no es va a buscar l’arrel del problema?

Liquidem al 90% de la població mundial i tota la industria, prohibim totes les fonts de contaminació i ens dediquem a anar amunt i avall amb taparabos, un arc i 4 fletxes.

Estic segur que d'aquesta manera aquest Sr. no tardaria ni dos dies a alimentar un grup de voltors que per agrair-li la gesta de salvar quatre plomes amb potes i bec, no en deixaren ni el moll de l'os.

No es la meva voluntat menysprear altres activitats com la gent que lluita pels drets humans, dels animals, dels espais naturals,… No nomes no és aquesta sinó que considero que si durant l’últim sègle no s’hagués pressionat en el sentit de defensar aquests drets, possiblement, avui en dia el nostre entorn estaria en condicions més deplorables que les actuals.

Però estareu d’acord amb mi que una vegada s’han assolit uns nivells de qualitat, el fet de mantenir o posar mes gent i recursos fa que per justificar el seu treball hagin de buscar “problemes” coses cada vegada més radícules i poc transcendentals

Per cert: M’ha molat molt la traducció del català al castellà:

No val a badar  Debemos reaccionar ya !

Marieta dijo...

Pol: sí, la veritat es que fa mandra però alguno cosa haurem de fer.
Tranki: parlant d'advocats, avui li he comentat a una escaladora advocada i diu que li farà un cop d'ull, s'ha indignat bastant...

juas Esteve, estás desconocío!!!! T'has guanyat un gelat, bou :)

tendi dijo...

Esteve tio, a ver, yo no lo tengo claro, porque creo que es algo a estudiar, con abogados, ornitólogos y demás. Pero incluso estando en el mismo bando que tú me parecería más creíble lo que dice un responsable de fauna(que podría estar influenciado/untado/amenazado, pero no lo sabemos) sobre FAUNA, que lo que pueda opinar un escalador(a no ser que éste sea ornitólogo contrastado).
Es como si el Marc Gálvez este opina sobre el grado de tal octavo de tal escuela. No se le haría ni caso ¿no?
De todos modos va a ser de las pocas veces que parece que se van a unir tapieros y frikis(me refiero a tapieros y frikis fulltime).
Opciones que yo veo.
-Juntarse para ser un grupo de presión potente como son los cazadores.
-Buscar los fallos de dicho estudio y demostrarlos.
-Pasar de prohibiciones y ratón y gato con forestales. Insubmisioa.

Albert dijo...

M'ha agradat la cara de perplexitat que ha posat un col·lega biòleg quan li he explicat el cas.
Aquest tècnica de fauna no sembla que s'ho hagi currat massa per fer aquest informe. Bé, sí, ha fet servir dos colors per pintar el mapa: taronja i vermell. Potser s'ha d'estudiar el tema amb bastant més detall. Ja avanço que sóc un ignorat, però els animals crien a tota la roca dels Arcs? Crien als totxos de friki?
És cert que si l'animalot viu allà s'haurà de protegir. Però hem de tancar l'accés durant tot l'any a parets on fa dècades que s'escala??
Haurem de deixar les nostres converses intrascendents (sobren/falten xapes ó això és tal grau i no ltal altre) per temes bastant més importants. Per una vegada a la vida frikis i clàssics ens haurem de posar d'acors i passar a l'acció...

Marieta dijo...

sí sí, ens ho haurem de mirar amb detall. Jo tampoc sóc una entesa en el tema però penso que allí on ja fa temps que s'escala pocs ocells hi ha. I les plantes? aquí sí que m'ha sorprés. No ho sé, que ho expliqui amb més detall perquè a mi em sembla una mica cutre. Jo dubto molt que aquest senyor hagi anat paret per paret contant ocellets. Ja li dic jo que a les bruixes, per exemple i perquè em dol, poca cosa trobarà a part de magnesi....
Es podria defensar l'escalada com a esport tradicional de la zona que també cal preservar.

Ferran Guerrero dijo...

Estic amb en Tranki emigrem a sas illes.

No ho se, no hi ha la AES (associació d'escalada sostenible), no els hi ha concedit La Carta verda i reconeguts de no se que, sembla ser que aquets son els que ens tenen que representar.

O resulta que son uns hippies i es tiren el rollo, en K te relació amb ells.

Alguna cosa hem de fer.

I si no que pasara, sincerament, estaras en el 4rt llarg de la Necronomicon i un paio et posara una multa desde peu de via, va home.

Ja poden prohibir el que vulguin, que no deixarem d'escalar aqui i on sigui, pero aquesta no es la solució.

Pero sigui com sigui hem de fer alguna cosa, i no se com.

Hem de meditar, i aprofundir més en que estem fallant no se si nosaltres o ells, 1er Serra de Lleveria, 2º Montserrat (regulació), 3º Sadernes (practicament prohibició) i 4ª Montsec, fa dos anys que els forestals de la Serralada de Marina fant un seguiment de l'impacte dels escaladors de bloc en l'habitat i aixo sona a futura prohibició.

Algu sap com ho hem de fer.

TRanki dijo...

Esteve, com diu la Marieta "estas desconocio !".

UN anàlisi molt clar del tema. Elq ue passa es que en Txomo també la clava. Elque caldria és un ESTUDI PARAL:LEL i presnetar-lo a través d'una acció LEGAL..és la unica forma que l'administració ENTÉN. Igualment FORMNAR UN GRUP DE PRESSIÖ CONJUNT ( ja ens seguirem matant, peròn antes es la gguerra y la revolució ja la farem després), i finalment el tema GUERRILLA i ANARKIA..però per anar de MAQUIS encara queda temps.

Txomo, noslatres no parlem d'ocells, però el sr Galvez ( no l'escalador), no s'ha passat gaire pels llocs que menta..i menys al detall...SI no es pot escalar ( p.ex) a la CUPULA de Vilanova de meia tampoc correspon que hi hagi una carretera, igual que a l'estret de Terradets i llocs com les Bruixes...o la paret Friki de Regina...però en canvi el Aeri de Montserrat o el Cremallera no molesten gens a les aus de aquelles parts del Serrat...

Ahir vai veure un niuet en el forat de la tercera xapa de la Sesión contínua...

Anónimo dijo...

Hola marieta...cosa fea...cosa fea...pero fea fea es eso de "amigo"...las comillas son feas...muy feas..pero feas..y lo de regular la escalada ,esta bien y es necesario..y yasta

Marieta dijo...

amigo-cosa-fea-entre-comillas? me he perdido algo??

Bueno, pues yo no creo que se deba regular la escalada porque ya está, ni porque toca, ni porque sí. A mi no me parece bueno (qué es bueno? para quién es bueno?) ni necesario (qué es necesario? para quién es necesario?) si no hay argumentos MUY solidos detrás que se ciñan a la realidad.
Como siempre, el secreto está en la medida de las cosas. Ya lo decían aquellos...

Fernando dijo...

H,
La frase: "Els escaladors escullen preferentment àrees molt inaccessibles, precisament allà on els rapinyaires han anat quedant restringits al llarg dels anys fugint de la pressió humana" es fráncametne desafortunada, o es ignorancia, o mala leche.
El resto del texto es muy similar al de la regulación de Montserrat de hace "dos días".
El texto de la Noguera... es una propuesta, aún no ha sido aprovado. Supongo que se retocará y bla, bla.
Mal que pese, la Generalitat está obligada a cumplir una legislacion, sea propia o le venga de la C.E.E.; y sus funcionarios se han de ceñir a lo mandado, como nosotros en nuestro trabajo, y los péritos a informar de lo que es de su competencia.
Y para intentar cambiar las cosas hay que hablar en sus mismos términos o en su mismo idioma.

Hay otro problema y es de la "apropiación". Una Entidad o Patronato se declara dueña de la montaña y no sólo declara cuando se puede practicar ese deporte sino que también dicta las normas en cuanto a apertura de vías, material a usar, las modalidades de escalada que se pueden practicar, etc.

Y hay otro problema que es la sostenibilidad. El impacto más o menos masivo de la presencia humana donde antes no lo había y cómo es asimilable por la naturaleza. Si no se legisla ya lo hará.

Respecto a otras actividades (senderismo, avionetas, bicicletas,...), en la Regulación Montserratina se las nombra y se habla de una regulación de las mismas en el futuro. Va a haber para todos. Debemos ser el conejillo de indias.

Salu2

Anónimo dijo...

hay que regular la mierda y orines que todos los fines de semana deportistas depositan sin escrupulos ,hay que regular el afan desproporcionado de aperturistas locos,hay que regular el afana desmesurado de las ferratas...hay tantas cosas ¡¡¡¡¡que deben ser reguladas etc etc..hemos de ser muchisimo mas respetuosos con la montaña y yasta,y no lo somos,colillas,caminos,mierda,orina,ruidos,gritos,etc..y es que olvidamos donde vamos y donde estamos y actuamos sin RESPETO.

Marieta dijo...

F: claro, si hay una ley se deberá cumplirla, pero ¿CÓMO? no es lo mismo prohibir la escalada de una vía que de un sector.
Bueno...como tú dices, ya lo iremos viendo.

Marieta dijo...

anónimo: claro, claro...somos muy malos, contaminamos que te cagas (nunca mejor dicho) en comparación con el resto de la humanidad. Que sí, que las comparaciones son odiosas, pero veo cosas más graves (muchas más) por las que se debería empezar y no se empieza porque incomoda, da mala prensa y/o molesta a colectivos mayores o más organizados.

Anónimo dijo...

algunos si somos muy malos,porque vamos de guays ecologicos y nos cagamos por las trancas cuando vamos a encadenar...unas 3 o 4 veces depositando nuestra maravillosa y ecologica mierda por todos los pies de vias,cuando no dejamos compresas,tampones colillas etc..y lo del argumento de que hay cosas peores no me sirve,lo siento...pero si quieres hablamos del clenbuterol en la carne,o el uso abusivo del tdt,o la contaminacion ambiental en barcelona...pero no es el caso (creo)...aqui de lo que trata es entonar el "mea culpa"(aqui si tocan las comillas) y ver que somos unos guarros,picapiedras,ambiciosos,con afan de notoriedad,con una mal entendida idea ecologica sostenible y que si no somos capaces de ponernos freno nosotros que venga alguien de fuera y lo haga..

Marieta dijo...

anónimo: nadie dice que no se regule (aunque podríamos empezar una discusión filosófica y nada agradable -por lo de no acabar nunca- sobre lo que es y no es sostenible, sobre si está bien meter tanto la mano en la naturaleza por un lado y por otro). Vamos a esperar y dejemos estas discusiones que no nos llevan, por ahora, a ningún lado. Además, que ni tu ni yo cortamos el bacalao osea que...
Por cierto, qué manía te ha dado con lo de las comillas, "no"??? -perdón, que ahí no van- Continúo sin entender (empaná que es una)

Pekas dijo...

Marieta... cómo siempre despiertas pasiones entre algún admirador anónimo... :-)))))))
( ayssssssssss... cómo está el mundo.. :-(((((((

Pues desde luego queda el unirse y actuar... ( de alguna de las formas que proponéis ) o desde luego... seguir siendo delincuentes y piratillas... porque a i que me perdonen.. pero esas apropiaciones que se comentan más arriba.. ( tipo patronato de la montaña de Montserrat... tipo fundació territori i paisatge de La Calixa de catalunya... o tipo compra by the face de un trozo del Mtagalls / Montseny por parte de Caixa Girona... para luego hacer lo que les de la gana
( cremalleras o nuevos accesos alquitranados... ) pero con la regulación / prohibición expresa hacia el colectivo escalador me parece que ya pasa de castaño óscuro... y desde luego.. algo más deberiamos de poder hacer...

El "Seny" ( sentido común ) que tanto caracteriza a los catalanes... está muy bien en ciertas ocasiones... pero creo que a veces deberiamos optar por gritar un poco más fuerte y más alto...

Yo por si "aca"...ya empiezo a afilar las puntas de mis flechas...y tener a punto los arcos...

(Tranki... es cierto... la MAT... a pesar de los grupos de presión .. de una orden judicial para parar las obras.. etc... nos
la van a meter por aquél lugar donde la espalda pierde su casto nombre... y lo qué más me jode es que sin vaselina ni rodilleras ni precalentamiento... además de haberla intentado pasar desde Francia a españa por dos lugares más... Con el País Vasco no pudieron.. con Aragón tampoco... sólo queda un lugar... y nos la meteran... igual que han restringido la escalada en algunos sectores de Montserrat.. pero se han gastado una fortuna y un montón de energia en hacer un puto cremallera...

Eso sí. dentro de unos años.. seguro que hablan de los escaladores catalanes como los más ecológicos y ecologistas de toda Europa.. gracias a esos programas de regulación tan estupendos que piensan y planifican todo ese comando de burocrátas de despacho y pandereta... :-((((((((

Anónimo dijo...

posi...vamos a dejar que las cosas necesariamente se regulen...y no estas enpana con las comillas(con otras cosas si)...no va contigo...

Anónimo dijo...

ostia pekas ...esta si que es buena...esto me recuerda a un par de ecologistas de pacotilla que hace unos años liberaron una pareja de ciervos de una cercado del pirineo,que estaban alli para introducirlos poco a poco en la libertad....sabes lo que paso...encontraron al macho muerto a la semana...seria que el muy cabron no estaba preparado para la libertad...y yo lo vi...ahora esa parte del pirineo ya tiene ciervos en libertad(cierto)..que bonito¡¡¡¡¡¡.esque somos mas listos que nadie..el mundo es pequeño y el de los escaladores mas...y tienes razon Marieta levanta mis pasiones,pero tu tambien..

Marieta dijo...

Pekas: 100% de acuerdo con vos :)

anonimo: cielin, quería que te justificases pero has pasao. Debo informarte que ahí donde las ves sí se usan correctamente. La empaná te pone al día: uno de los usos correctos de las comillas es para indicar que una palabra se utiliza irónicamente o con un sentido especial.
Así lo interpreto yo cuando lo releo...remiratelo tú también.

Anónimo dijo...

"justificar"???.."lo cualo"..."cielin"???,gracias...y me voy a escalar que ya es hora..(cagado y meado)

Fernando dijo...

H, M.
Mañana compe?

Marieta dijo...

Yes. Manresa. Y dan lluvia...

Pajarrak dijo...

A parte de escalar,se pueden hacer más cosas...y de escalar...se puede seguie escalando en más sitios....
¿Contra las leyes? Poco se puede hacer...Los escaladores no pintan nada para los políticos, no importan a nadie, de eso estad seguros...
Jodido veo el asunto

Joanet dijo...

Jo vaig a fer una petita reflexio, despues de llegir el informe una, dos i fins 3 voltes.
Moltes de les especies que segons aquest escrit volen preservar es troben segons el susodicho escrit i cito textualment el que alli apareix "Estat de conservació: propera a la amenaça o be en perill" i jo hem plantejo si una activitat que no fa ni 20 anys que es du a terme i que no abarca ni un 20% de les cingleres existents es la culpable de que aquestes especies es troben en aquest estat... Pa flipar, simplement som el colectiu facil de putejar, no tancaran canteres, ni restringuiran la circulació de vehicles ni de caçadors prop de les cingleres... Simplement som els mes facils de atacar.
I sent mes critic, no podria ser tot causa del no mencionat cambi climatic??? Les bestioles son molt mes sensibles que natros a aquestes petites variacions...
Vamos que lo tenemos mu Xungo!!!

tendi dijo...

TR: Vale que escribo poco, pero no soy Txomo ;-)

Marieta dijo...

Joanet: tota la rao...carreteres, cremalleres, motos, tunels, pantans...
SOM UNS PRINGATS!